28 Ιουν 2008

S.O.S- ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ!!!

ΧΘΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 22.15μμ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΓΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΙΣΤΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΙΣΤΟ).

ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΙΣΤΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

ΤΟ ΚΑΚΟ; ΕΚΑΝΕ 1 ΩΡΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
ΤΟ ΚΑΛΟ; ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΠΝΕΑΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ!!!!!


Με λίγα λόγια οι προβληματισμοί μου παίρνουν 'σάρκα και οστά'.
Η απορία μου; Πως στο καλό μπήκε φωτιά στις δέκα το βράδυ;
Δηλαδή εάν έπνεαν ισχυροί άνεμοι όπως στην Αθήνα τότε τι θα λέγαμε σήμερα; Ξανακάηκαν τα καμένα;
Πότε επιτέλους θα οργανωθούμε;

25 Ιουν 2008

Email προς Νομάρχη Ηλείας

Οι πρόγονοι μας μιλούσαν σοφά μέσα απο τα ρητά τους, ένα απο αυτά είναι και το γνωστό: τα γραπτά μένουν.
Έτσι κι εγώ σας δημοσιεύω το πρώτο email που στέλνω στον κ. Καφύρα για να του δώσω τον λόγο ώστε και εγω να μην γράφω αναλήθειες αλλά και οι αρμόδιοι να αναφέρονται και να γνωστοποιούν τις κινήσεις τους.
Δεν είμαστε εδώ για να φωνάζουμε αλλά για συνεργαζόμαστε! Όταν ομως δεν κινείται τίποτα κάποιος πρέπει να φωνάζει που και που μπας και ακούσουν και κινητοποιηθούν.
Εδώ είναι το περιεχόμενο του email:

Κύριε Καφύρα,
επειδή η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έργο που το έχουμε ξαναδεί, σε οτι αφορά τις περσινές φωτιές, σας παρακαλώ ενημερώστε για το ποιός είναι υπεύθυνος πχ. για το κόψιμο των ξερών χόρτων; Η Νομαρχία έχει πάρει τα λεφτά τα οποία ισχυρίζεται η κυβέρνηση οτι σας έχει δώσει για να τα χρησιμοποιήσετε σε έργα για τις πυρόπληκτες περιοχές; Τι σχεδιασμός έχει γίνει και ποιά είναι τα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για να αποφευχεί μια φωτιά;
Κύριε Καφύρα, δεν σας γράφω για να επικρίνω και να κατακρίνω, σας θεωρώ μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και με γνώσεις που μπορούν να φανούν χρήσιμες ,απλά επειδή βλέπουμε και τις σημερινές φωτιές στον Υμητό, όλα αυτά μόνο αγανάκτηση και πίκρα μπορούν να μας γεμίσουν!
Μπείτε στο blog μου makistos.blogspot.com και δείτε οτι έχω και εκεί αναφέρει τους προβληματισμούς μου (όπως και τον Μάρτη είχα αναφερθεί στο περίπτερο που είχατε στήσει στην Αρχ. Ολυμπία για την αφή, αναφέρω και τα θετικά δεν θέλω να μένω μόνο τα αρνητικά) και πείτε μου εαν κάνω λανθασμένες ερωτήσεις.
Περιμένω στο email μου την απάντηση σας!
Με εκτίμηση
Μαρία Πόθου

Εν αναμονή της απάντησης.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!!!!!

ΝΑΙ!! άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις λίγο νωρίτερα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης ενός έτους απο τις περσινές φωτιές! Φυσικά και μιλάω ειρωνικά!
Άρχισαν πάλι οι φωτιές καίγεται ο Υμητός και στις περιοχές: Γλυκά Νερά, Παπάγου, Χολαργός και τώρα τελευταία και στην Σταμάτα.
Μήπως κάπως έτσι δεν είχε αρχίσει και το περσινό έργο; Πρώτα η Πάρνηθα και μετά τα χωριά μας!
Και ένα χρόνο μετά τι έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες;

Το ΙΓΜΕ γιατι καθυστερεί να στείλει γεωλόγους να κάνουν έλεγχο στο έδαφος των μετακινούμενοων οικισμών;για να μπορέσουν οι μηχανικοί να προχωρήσουν τις διαδικασίες ώστε οι πυροπα8είς να καταφέρουν να μπούν κάποτε στα σπίτια τους!

Έχουν μήπως καθαρίσει τα ξερά χόρτα; τα οποία φάνταζαν τόσο ωραία την άνοιξη όταν πρασίνιζαν το καμένο τοπίο, αλλά τώρα πλέον είναι πρώτη ύλη για μια δεύτερη φωτιά, αλλά και για αυτοκινητιστικά ατυχήματα τα οποία έχουν ήδη συμβεί.

Έχουν ενημερώσει τους πληγέντες; για το πως πρέπει να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις; Εντάξη να μην γίνομαι άδικη, δώθηκαν φυλλάδια, αλλά αν δεν πείς και δυο λόγια και δεν δείξεις στην πράξη τι πρέπει να γίνει, δε νομίζω πως μπορέις να καταπολεμήσεις τον πανικό!

Έχουν κόψει τα καμένα πεύκα; ΟΧΙ!!

Έχουν πάρει λεφτά; ΝΑΙ!!(
όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το αρμόδιο υπουργείο)

ΤΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ;
Ειδικά ο νομάρχης κ. Καφύρας είναι απο τους πιο κατάλληλους για αυτή την θέση, με άρτια γνώση ως γεωπόνος . Απορώ όμως γιατί δεν έχει κινηθεί με πρόγραμμα έως τώρα; Μήπως έχει κάνει τα πλάνα του και δεν τον αφήνουν να τα εφαρμόσει; Μήπως δεν έχει τους σωστούς συμβούλους; ή μήπως τελικά δεν έχει γίνει τίποτα και κάνουμε μόνο σενάρια; και υποθέσεις;

Τον τελευταίο καιρό όλο λεφτά ακούω οτι παίρνουν η Νομαρχία και οι Δήμοι και εφαρμοσμένα προγράμματα δεν βλέπω! Μασούρια τα κάνουν;
Ας απαντήσει κάποιος ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

24 Ιουν 2008

ΤΑΠ-ΤΑΣ 1-1

Ας μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους μιας που είμαστε ακόμη εν μέσω EURO!
Τ.Α.Π-Τ.Α.Σ 1-1 τι σημαίνει αυτό;
Μετά την φωτιά, ήρθε ο σεισμός, ε μετά και απο αυτά τα δυο περιμένω να δω και κάποιο τσουνάμι για να πω οτι τώρα τα είδα όλα!
Για τον λόγο αυτό το παλιό ΤΑΣ (ταμείο αποκατάστασης σεισμοπλήκτων) μετονομάστηκε σε ΤΑΠ (ταμείο αποκατάστασης πρυροπλήκτων). Η έδρα του ήταν στον Πύργο όμως λίγο καιρό πριν εκδηλωθούν οι φωτιές είχε μεταφερθεί στην Πάτρα, αργότερα με τις φωτιές επέστρεψε στον Πύργο και τώρα πλέον επειδή δεν μπορούν να παίζουν με τις λέξεις τα έχουν και τα δυο στον Πύργο καθώς έχουν κρατήσει και ένα αντίστοιχο κομμάτι στην Πάτρα! (όποιος καεί στον χυλό φυσά και το γιαούρτι!)
Αυτό βέβαια έχει κάνει την κατάσταση ολίγον τι μπάχαλο στα γραφεία, με τον κόσμο να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί αλλά και τους μηχανικούς να μπερδεύονται.
Το μόνο που θέλω είναι να μας αφήσουν εμάς στην ησυχία μας και να μην βάζουν τρικλοποδιές στις εργασίες του χωριού μου, αφού πλέον έχουν και άλλα χωριά να ασχοληθούν! (όποιος κατάλαβε κατάλαβε!)

17 Ιουν 2008

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης σήμερα και η χώρα μας βρίσκεται με το 1/3 των εδαφών της να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μετατροπής σε έρημη γη.
Με άλλα λόγια τι Ζαχάρω τι Σαχάρα! Σε αυτό βέβαια έχουν συμβάλλει σε υπερθετικό βαθμό οι καταστροφικές φωτιές του προηγούμενου καλοκαιριού, αλλά και η ανυπαρξία κατάλληλων έργων για την διαχείρηση των υδάτινων πόρων απο τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις, έτσι ώστε να χάνονται άσκοπα τεράστιες ποσότητες νερού.
Στα καμένα της Ηλείας (όπως πλέον είναι γνωστά) η ερημοποίηση τόσο σε εδαφικό όσο και σε ανθρώπινο βαθμό έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια της και αν δεν καταπολεμηθεί τα αποτελέσματα θα είναι δυσβάσταχτα!
Στην εκπομπή Eco News με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου στον Σκάι, γίνονται καθημερινά ρεπορτάζ για την πορεία του περιβάλλοντος και για τα θέματα του νερού ειδικότερα, το θέμα είναι εάν ακούνε αυτοί που πρέπει να ακούσουν, αλλά και αν εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να αλλάξουμε προς μια πιο περιβαλλοντικά φιλική συμπεριφορά . (http://www.skai.gr/master_avod.php?id=85037 )

11 Ιουν 2008

Ημερίδα

Στην Καλλιθέα (Ζάχα για τους ντόπιους)του Δήμου Αλιφείρας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα την περασμένη Κυριακή, ανήμερα του σεισμού,(για το λόγο αυτό και δεν αναφέρθηκε νωρίτερα)
Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα Ολυμπιακό Μέλλον (εφημερίδα των συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας), η ημερίδα αυτη προγραμματίστηκε απο τον Δήμο Αλιφείρας και την Ομοσπονδοία Συλλόγων της επαρχίας Ολυμπίας μετά από προσπάθεια μηνών. Παρόντες ήταν Δήμαρχοι και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ο Νομάρχης κ. Χ. Καφύρας.
Σύμφωνα με την μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ( http://www.aua.gr/gr/pyro/texts.php , εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομέριες της μελέτης) στην οποία στηρίχθηκε και σε ένα μέρος αυτή η ημερίδα είχε σαν στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκαταστάσεως και διαχειρήσεως του νομού και των πυρόπληκτων περιοχών του.
Ας είναι το πέρασμα απο την θεωρία στην πράξη λοιπόν, αυτή η ημερίδα.

9 Ιουν 2008

Σεισμός συνέχεια...

2 οι νεκροί δυστυχώς και 141 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία απο τις οποίες μόνο οι 19 έμειναν για νοσηλεία λόγω καταγμάτων.
Σκηνές έχουν αρχίσει να στήνονται και καθ'οδών βρίσκονται λυόμενα σπίτια(κάτι μου θυμίζουν αυτές οι εικόνες) για να στεγαστούν οι κάτοικοι.
Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος και Χηνοφώτης βρίσκονται στην Κάτω Αχαϊά και ο πρωθυπουργός επιστρέφει απο την Αυστρία.
Επίσης άμεσο βοήθημα 3000 € έως 5000€ θα δωθεί σε όσους είχαν ολική καταστροφή των σπιτιών τους ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος. Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα δώσουν και θα πάρουν!
Το θέμα είναι οτι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν κυρίως μετασεισμό ο οποίος μπορέι να προκαλέσει και άλλες καταστροφές αλλά και ατυχήματα.
Ευτυχώς που υπήρχε η φωτιά το προηγούμενο καλοκαίρι και έτσι μπόρεσαν να συντονιστούν πιο γρήγορα και καλύτερα.
Πάλι καλά που σε εμάς στα καμένα δεν έγιναν χειρότερα!Το μόνο που μας μένει τώρα είναι ένα τσουνάμι! Το ωραίο είναι οτι στα πυρόπληκτα υπάρχουν τα containers και δεν υπάρχει φόβος για το που θα μείνουν οι άνθρωποι!
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό είναι θεομηνία, η φωτιά απο την άλλη, η οποία ακόμη δεν ξέρουμε αν άρχισε λόγω συγκεκριμένων συνθηκών(ξηρασία, δυνατοί άνεμοι κλπ) ή εξαιτίας ανθρώπινου χεριού δεν μπορεί να θεωρηθεί θεομηνία.

8 Ιουν 2008

Σεισμός 6,5 R στην Ηλεία

6,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.30μμ σήμερα.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και οχι υποθαλάσσιος στην Ανδραβίδα Ηλείας και έγινε αισθητός σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος ακόμη και στην Αθήνα.
Ο σεισμός είχε διάρκεια και ένταση και τα αποτελέσματα του δυστυχώς εκτός απο υλικές ζημιές ήταν 1 θύμα στην Κάτω Αχαϊα και πάνω απο 15 τραυματίες. Δυστυχώς οι τραυματισμοί προήλθαν απο τον πανικό και μόνο, εκτός απο τον νεκρό τον οποίο καταπλάκωσε η στέγη του σπιτιού.
Επίσης εξαιτίας ζημιών στο οδικό δίκτυο κοντά στα Βραχναίϊκα Πατρών υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι, καθώς και στα χωριά Φώσταινα και Βαρθολομιό (τριμελής οικογένεια) κάποιοι. Στην Γαστούνη η κεντρική εκκλησία έχει κοπεί στη μέση και στην Ολυμπία ένα παλαιό σπίτι κατέρευσε. Γενικά αρκετά παλαιά λιθόκτιστα σπίτια έχουν καταρεύσει και πέτρες και βράχια έχουν πέσει στους δρόμους.
Με λίγα λόγια οι δυο νομοί Αχαϊας και Ηλείας είναι αυτοί που επλήγησαν άμεσα.
Τώρα όσον αφορά την Μάκιστο και τα περίχωρα, ευτυχώς για ακόμη μια φορά βγήκαν αλλώβητα και απο αυτόν τον σεισμό. Τα σπίτια είναι όλα σε πολύ καλή κατάσταση αλλά περαιτέρω πληροφορία για τους περιφεριακούς δρόμους και τυχόν κατολισθήσεις, δεν υπάρχει ακόμη.
Να σημειωθεί πως αναφέρθηκε απο τους σεισμολόγους οτι είναι ο μεγαλύτερος σεισμός στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι αρκετοί και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα ίσως να μην έχει πραγματοποιηθεί ο κυρίως μετασεισμός όπως ανέφεραν σεισμολόγοι.
Οι συμβολές που δίνονται για τις πρώτες ώρες είναι να μην υπάρχει πανικός και να παραμένουν σε απόσταση απο τα σπίτια.

6 Ιουν 2008

Το Περιβάλλον γιορτάζει

Χθές ήταν η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, το περιβάλλον είχε την τιμητική του δηλαδή! Ναι καλά!!.....
Αν είναι να περιμένουμε πότε θα έχει κάποιος την γιορτή του για να τον θυμόμαστε, άστα να πάνε (για να μην πώ κάτι χειρότερο). Γι'αυτο και δεν θέλησα να γράψω χθές, για να μην θεωρηθεί οτι μια μέρα το σκεφτόμαστε και την επόμενη πάμε για άλλα!
Το θέμα είναι κάθε μέρα να φτιάχνουμε μια γιορτή για να ευχαριστούμε το περιβάλλον που μας ανέχεται ως τώρα!
Δεν θέλω να καταλήξουμε σαν την παροιμία : στου κουφού την πόρτα...όσο θέλεις βρόντα, διότι μετά θα είναι πολύ αργά.
Το καλοκαίρι άρχισε, ας πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε τουλάχιστον νέες φωτιές, μήπως και σώσουμε οτι απόμεινε.
Αν και πιστεύω πως και φέτος πάλι τα ίδια θα έχουμε! Αλλά αν δεν μείνουμε μόνο παρατηρητές και δράσουμε τότε η ελπίδα θα ζήσει.

3 Ιουν 2008

Μάκιστος 4 ever!

Ας πάρουμε μια μικρή καλοκαιρινή γεύση, αφού μπήκε το καλοκαίρι, αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες και εις αύριο τα επόμενα!
Πάνω δεξιά λοιπόν: This is Makistos!