Ημέρα μνήμης η σημερινή, ένας χρόνος μετά την έναρξη της τραγικής φωτιάς η οποία στέρησε την ζωή πολλών συμπατριωτών μου, στέρησε τη χαρά, κατέστρεψε τη φύση και γονάτισε οικονομικά και ψυχικά τον τόπο.
Σήμερα τα χωριά τιμούν τους νεκρούς τους, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχαστούν, αλλά και χάρη σε εκείνους να θυμήσω οφείλεται η διάσταση που πήρε το θέμα παγκοσμίως και η όποια βοήθεια που δώθηκε απο συμπολίτες μας.
Την Παρασκευή έγινε επι μνημόσυνη δέηση στο σημείο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άτομα, στον δρόμο προς Αρτέμιδα και Μάκιστο, απο την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας προκειμένου να αποδώσουν φόρο τιμής, στους νεκρούς συναδέλφους τους και στους συμπολίτες επίσης που χάθηκαν εκεί. Ο διοικητής της Π.Υ Ηλείας κατέθεσε στεφάνι στο σημείο των εικονοστασίων. Παρευρέθησαν συγγενείς των θυμάτων καθώς και πυροσβέστες μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα.
Στην Μάκιστο, Αρτέμιδα, Χρυσοχώρι, Ξηροχώρι, Κρέστενα αλλά και στην Αθήνα θα τελεστούν σε λίγη ώρα τα μνημόσυνα.
Στην Ζαχάρω επίσης, το απόγευμα στις 7μμ θα τελεστεί επι μνημόσυνη δέηση στην πλατεία του αείμνηστου αντιδημάρχου Αντώνη Κρέσπη, όπου βρίσκεται και η προτομή του.
Στη συνέχεια στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου της Ζαχάρως θα συνεχιστούν εκδηλώσεις με χαιρετισμό και ομιλία απο τον Δήμαρχο κ. Πανταζή Χρονόπουλο, τον αντιπρόερδρο της Ευρωβουλής, αδερφό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ Δημητρίου, κύριο Αντώνη Τρακατέλλη, την διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου κ. Θ. Αυγερινοπούλου καθώς και αρκετοί άλλοι, θα ακολουθήσει κονσέρτο, κάτι το οποίο μου φαντάζει παράταιρο αφού δεν είναι ημέρα γιορτής η σημερινή, αλλά ημέρα σιωπής και μνήμης.
Παράλληλα λειτουργεί απο την Παρασκευή όπου έγιναν τα εγκαίνια, φωτογραφική έκθεση με τίτλο: 'Οι δρόμοι της φωτιάς' μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ζαχάρως, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'για να μην λησμονήσου οι μεγαλύτεροι και να μην επαναπαυτούν οι νεότεροι' όπως αναφέρθηκε στα εγκαίνια.
Η φωτογραφική έκθεση έχει γίνει απο μια κίνηση προσφορά της Διονυσίας Αλεξιάδη, η οποία θέλοντας να δώσει και αυτή βοήθεια με τον τρόπο της κατέβηκε και φωτογράφησε, έμεινε αρκετές μέρες συγκλονισμένη απο την καταστροφή. Έχει δωρίσει τα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο το οποίο θα μπορέσει να βγάλει άλμπουμ και κάρτες και αφίσες ώστε να μαζευτούν χρήματα και να προσφερθούν.
Η κ. Γεωργία Δρακοπούλου μπορεί να μην είναι απο την περιοχή όμως ο σύντροφος κ. Βασίλης Δρακόπουλο ο οποίος κατατάγεται απο την περιοχή, ευαισθητοποιημένη με περιβαλλοντικά θέματα απο παλιά, συμμετέχει και αυτή στην έκθεση με 2 έργα της τα οποία θα αποτελέσουν μέρος ενός τριπτύχου μελλοντικά με την αναγέννηση της περιοχής. (πηγή εφημερ. 'Πατρίς', http://www.patrisnews.gr/view.php?id=18615 )
Αυτό που πρέπει να μην αφεθεί-ξεχαστεί είναι να γίνουν τα έργα που χρειάζονται, την στιγμή που πρέπει με το κατάλληλο τρόπο για να μην ερημόσει ο τόπος περιβαλλοντικά αλλά και απο ανθρώπινο δυναμικό.
Ας θυμηθούμε λοιπόν για άλλη μια φορά τα περσινά για να μην ξεχάσουμε τι μας περιμένει απο εδώ και πέρα!
1 σχόλιο:
Καλησπέρα Μαρία,
Βρεθήκαμε στα μέρη σου πριν μια εβδομάδα, μίλησε τηλεφωνικά η Άννη με τον πατέρα σου.
Είδαμε κάποια οικοδομική κίνηση, τα χωράφια όμως μένουν όπως ήταν, έτσι; Καμμιά βοήθεια από γεωπόνους, δασολόγους κλπ.;
Μου άρεσε η κίνηση του Παπανδρέου να έλθει, να φέρει τα χρήματα, να δώσει επιτέλους λίγο κουράγιο σε όλους σας...
Στεκόμαστε ευλαβικά μπροστά στη θύμηση των συγχωριανών σας που χάθηκαν σε αυτή την καταστροφή, ευχόμαστε το καλύτερο...
Δημοσίευση σχολίου