14 Νοε 2008

Και πάλι τα ΜΜΕ στην Μάκιστο

Εκτός απο το Star Channel και η Κρατική Τηλεόραση (ΝΕΤ)θα βρεθεί στο χωριό αύριο το πρωί, για να παρουσιάσει τα πρώτα σπίτια.
Θα παρουσιαστεί στο πρωϊνό ενημερωτικό γύρω στις 8.30 πμ. ας ελπίσουμε η ανακίνηση του θέματος να επιφέρει και κινητοποιήσεις για όλη την περιοχή, η οποία έχει αφεθεί στο έλεος Θεού και ίσως κάποιων ανθρώπων!
Παρακάτω παραθέτω το άρθρο απο την εφημερίδα Πρώτη, η οποία είχε και αυτή στείλει δημοσιογράφο την Τρίτη στη Μάκιστο.

Συντάκτης Βίκυ Γκουγκουστάμου
12.11.08
makistos-1Τα πρώτα χαμόγελα ευτυχίας και τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας μοιράστηκαν χθες το πρωί στη Μάκιστο.

Όχι μόνο στις οκτώ οικογένειες που σε λίγα 24ωρα θα μπουν με το «κλειδί στο χέρι» στα ολοκαίνουργια σπίτια που κατασκεύασε ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, αλλά και σε όλους τους κατοίκους που βλέπουν τις υποσχέσεις να γίνονται πραγματικότητα.

Τα οκτώ πρώτα σπίτια είναι πανέτοιμα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Σάββατο θα υποδεχτούν τους ιδιοκτήτες τους. Η θλίψη και το απεριόριστο «μαύρο» που άφησε πίσω της η περσινή πυρκαγιά δίνουν τη θέση τους στη χαρά, την ευτυχία και το μήνυμα ελπίδας ότι αυτός το τόπος θα πάρει και πάλι ζωή. Οι κάτοικοι της Μακίστου υποδέχτηκαν χθες τον πολιτικό μηχανικό και διευθυντή της εταιρείας KONKAT ΑΤΕ του Ομίλου Βαρδινογιάννη που έχει αναλάβει την επισκευή των σπιτιών κ. Γιώργο Αβούρη, ο οποίος μαζί με τον γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρο Σπυρίδωνα και τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, είδαν από κοντά τα ετοιμοπαράδοτα σπίτια.

Πανευτυχείς οι κάτοικοι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πάνω στα αποκαΐδια των σπιτιών τους βρίσκονται τώρα οι ολοκαίνουργιες κατοικίες τους. Αλλά και τα πρόσωπα όσων διαμένουν ακόμη στα λυόμενα φώτισαν από αισιοδοξία, καθώς γνωρίζουν πλέον ότι σύντομα θα έρθει και η δική τους σειρά.

«Αυτή τη στιγμή παραδίδουμε οκτώ σπίτια και θα ακολουθήσουν άλλα οκτώ μέχρι τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του Ιουνίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλειοψηφία των σπιτιών» ανέφερε ο κ. Γιώργος Αβούρης και εξήγησε πως η όποια καθυστέρηση για όσα σπίτια δεν κατασκευαστούν εγκαίρως θα οφείλεται είτε στη γραφειοκρατία είτε στο ότι οι κάτοικοι δεν θα έχουν προσκομίσει εγκαίρως τα συμβόλαια.

Για σπίτια που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι κάτοικοι ούτε στα καλύτερά τους όνειρα, μίλησε ο κ. Πανταζής Χρονόπουλος.

«Στην περσινή καταστροφή θρηνήσαμε θύματα και χάθηκαν περιουσίες. Το καλό όμως είναι ότι βρέθηκε ο Ομιλος του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη όπου η σύζυγός του πέρασε από εδώ και είδε τον πόνο και την θλίψη και αποφάσισε να φτιάξει αυτά τα σπίτια που κανένας ιδιοκτήτης από μόνος του δεν θα μπορούσε να φτιάξει. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την μεγάλη ευεργετική πράξη που έκαναν στον τόπο μας».

Γραφειοκρατία και δυσπιστία

Το πρόγραμμα επισκευής από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη περιλαμβάνει 50 κτίσματα τα οποία συνολικά είναι 75 κατοικίες, ενώ έτοιμες είναι και δύο εκκλησίες του χωριού που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.

Από την ημέρα που οι άνθρωποι της εταιρείας ανέλαβαν το έργο, τρία ήταν τα βασικά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν: την γραφειοκρατία, τη δυσπιστία του κόσμου που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκε και από υπερβολικές απαιτήσεις και κάποια τεχνικά προβλήματα. Όπως τόνισε ο κ. Αβούρης, υπήρξε αρχικά μια τρίμηνη καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα, λόγω της γραφειοκρατίας στο ΤΑΠ και της μη εμπειρίας του οργανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. «Στο ΤΑΠ υπήρχε μια εμπειρία αντιμετώπισης καταστροφών από σεισμό αλλά όχι από φωτιά. Επίσης αντιμετωπίσαμε τη δυσπιστία του κόσμου για το τι πρόκειται να κάνουμε εδώ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και υπερβολικές απαιτήσεις που δεν μπορούσαν φυσικά να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν ένα σπίτι των 80τ.μ. που κάηκε να το κάνουμε 150 τ.μ.».

Τα όσα τεχνικά προβλήματα προέκυψαν, ξεπεράστηκαν χάρη στην συμβολή καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Απευθυνθήκαμε σε καθηγητές του ΕΜΠ και συνεργαστήκαμε με τα καλύτερα μελετητικά γραφεία τα οποία πήραν και εμπειρία από την Αμερική. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».

Πανευτυχείς κάτοικοι

Η ευτυχία στο πρόσωπο της κας Ευσταθίας Ζούγρα είναι έκδηλη. Έχοντας στο πλευρό της τον γιο της μάς δείχνει με καμάρι το ολοκαίνουργιο σπίτι της και μάς ξεναγεί στο χώρο της κουζίνας. «Το σπίτι μου δεν πρόλαβα να το χαρώ. Έναν χρόνο αφ' ότου το έχτισα το έκαψε η φωτιά. Σήμερα είμαι πολύ ενθουσιασμένη, χαρούμενη και ευχαριστημένη» μάς δηλώνει φανερά συγκινημένη. «Το σπίτι φτιάχτηκε όπως ήταν και έγινε ακόμη καλύτερο. Ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον Όμιλο και όλους όσοι κουράζονται και εργάζονται για μάς. Τελικά, τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν ότι όλα γίνονται. Να είναι πάντα καλά με την οικογένειά της».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, η κα Χαρίκλεια Κατσιάμπουλα κοιτά τους εργάτες που φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι να της παραδώσουν το σπίτι σε λίγες μέρες. Η ίδια είναι πολύ χαρούμενη που θα φύγει από το λυόμενο και θα ξαναμπεί στο σπίτι της. Της λείπουν όμως τα πράγματά της, αναμνήσεις μιας ζωής που δυστυχώς αυτά είναι αναντικατάστατα. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μπω και πάλι στο σπίτι μου αλλά μάς λείπουν τα πράγματά μας. Κάηκαν όλες οι αναμνήσεις μας...».

Λίγα στενά πιο πέρα ο κ. Δημήτρης Λούμπης καθαρίζει τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν θα έρθουν και τα έπιπλά του. Συνταξιούχος, ζει πλέον μόνιμα στη Μάκιστο. Ούτε μετά τις φωτιές έφυγε έστω και για λίγο. Προτίμησε να μείνει σε λυόμενο παρά να εγκαταλείψει το χωριό του. «Το σπίτι είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Σήμερα αισθάνομαι πολύ ευχάριστα και φυσικά ευχαριστούμε τον Όμιλο Βαρδινογιάννη για την μεγάλη προσφορά του. Μόλις έμαθα ότι ανέλαβε το έργο ο Όμιλος ήμουν σίγουρος ότι σύντομα θα ξαναμπαίναμε στα σπίτια μας».

Οι συνολικά οκτώ οικογένειες στις οποίες παραδόθηκαν τα σπίτια είναι των: Ευσταθία Ζούγρα-Λαμπροπούλου, Δημήτρη Λουμπή, Χαρίκλεια Αλεξοπούλου, Χαρίκλεια Κατσιάμπουλα, Λάμπρου Λουμπή, Δημήτρη Αθανασόπουλου, Κωνσταντίνου Βλάχου και Δήμητρας Λαμπροπούλου.

Το συνεργείο του Star

στη Μάκιστο

Η τελευταία εικόνα που είχε ο δημοσιογράφος του Star Channel Βαγγέλης Γκούμας από τη Μάκιστο, ήταν αυτή του «βομβαρδισμένου τοπίου», όπως μάς λέει ο ίδιος. Χθες, 15 μήνες μετά, βρέθηκε και πάλι στη Μάκιστο για να καταγράψει το έργο που ολοκληρώθηκε αλλά και αυτό που εκτελείται και να μεταφέρει την εικόνα των κατοίκων από τη συχνότητα του καναλιού που εργάζεται. Και φυσικά, δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή του για το μεγάλο έργο που έχει γίνει στην περιοχή αλλά κυρίως για την ταχύτητα που χτίστηκαν τα σπίτια. «Πέρυσι ήμουν στην Ηλεία από την πρώτη μέρα της φωτιάς μέχρι το τέλος. Φεύγοντας, η Μάκιστος μου άφησε την εντύπωση βομβαρδισμένου τοπίου. Σαν να είχε γίνει πόλεμος εδώ και είχαν καταστραφεί τα πάντα. Με μεγάλη χαρά και έκπληξη είδα τα σπίτια που κατασκευάζονται χάρη στον Όμιλο Βαρδινογιάννη», δηλώνει στην «Πρώτη» ο γνωστός δημοσιογράφος.

«Με εξέπληξε η ταχύτητα και το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν πολυτελή σπίτια. Είδα τη χαρά στο βλέμμα των κατοίκων που πήραν τα πρώτα σπίτια, αλλά και την προσμονή των άλλων που περιμένουν να ολοκληρωθούν και τα δικά τους. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν ότι σε σχέση με κρατικούς μηχανισμούς, ο ιδιώτης και πάλι για μια ακόμη φορά συμπεριφέρθηκε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Είναι πολύ ευχάριστο, κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθούν όσους δεν έχουν. Και στην εποχή μας λίγοι είναι οι άνθρωποι με τόσο μεγάλη ευαισθησία».

Δεν έκρυψε και τον ενθουσιασμό του για την θερμή υποδοχή των κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι τον θυμήθηκαν από τις περσινές του ανταποκρίσεις. «Νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι που είχαμε έρθει σ' αυτόν τον τόπο, είχαμε δώσει την ψυχή μας και όσο και αν μπορεί να φανεί υπερβολικό, είχα δακρύσει όταν είδα αυτή την καταστροφή γιατί αμέσως έφερα εικόνες με το μυαλό μου ότι στη θέση του ηλικιωμένοι ζευγαριού θα μπορούσε να είναι η μητέρα μου και ο πατέρας μου ή στη θέση ενός νεαρού που έβλεπε την καταστροφή να είμαι εγώ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους. Εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων για έναν και μόνο λόγο: είναι καθήκον μας να δείχνουμε το μέγεθος του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: