27 Μαρ 2008

Ζαχάρω-Σαχάρα =0-1 S.O.S!

Δυστηχώς όλα βαίνουν απο το κακό στο χειρότερο, όπως ήταν και αναμενόμενο. Στις 22 Μαρτίου ήταν παγκόσμια για το ΝΕΡΟ. Οι προβλέψεις και το μέλλον του δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Εξάλλου απο χρόνια ακούγεται πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό.
Τι γίνεται στα καμένα; Εκεί είναι ακόμη χειρότερα, ήδη το περιβάλλον έχει δείξει πως προσπερνάει τις εποχές με ταχείς ρυθμούς. Απο τον Ιανουάριο είχαν ανθίσει λουλούδια και κάποια απο τα δένδρα.
Με το νερό όμως; Προ φωτιών τα χωριά μας είχαν αρκετά σημάδια, μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας την μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα (έλλειψη βροχών, πολλαπλασιασμός των γεωτρήσεων κτλ. κτλ.) παρουσιάζοταν όλο πιο συχνά πρόβλημα ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο κόσμος κατέκλυζε τα χωριά. Απο τις φωτιές και μετά όμως οι καταστάσεις δραματοποιούνται. Οι βροχές φέτος ήταν πολύ λίγες και το χιόνι που έπεσε, μη αρκετό.
Απο τον Μάη και μετά που αρχίζουν οι ζέστες, εκτός του ότι δεν θα υπάρχει μια σκιά για να κρυφθούμε απο τον ήλιο, δεν είμαι σίγουρη για το τι αποθέματα νερού θα υπάρχουν.
Εξάλλου ήδη οι επιστήμονες μετά απο μελέτη, είπαν πως προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στην Ηλεία απο 1,3 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου. Θα πείτε μερικοί οτι δεν είναι και τρομερό, και όμως αν αναλογιστεί κάποιος πως και η κατά μισό βαθμό αύξηση, οδηγεί σε αλλάγες όπως είναι η έλλειψη υγρασίας του εδάφους, φανταστείτε τι γίνεται με τους 1,5 βαθμούς!
Δεν γίνομαι υπερβολική, διότι δεν το λέω εγώ αλλά το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά απο το στόμα των αρμοδίων, πως η ερημοποίηση είναι μπροστά μας και οχι μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης που προβάλλει ταινία επιστημονικής φαντασίας!
Μου φαίνεται πως το γνωστό μας, τι Λωζάνη, τι Κοζάνη, χιόνια μια και χιόνια η άλλη, θα αντικατασταθεί απο το τι Σαχάρα, τι Ζαχάρω, έρημος η μια κι έρημος η άλλη!
Παρόλ'αυτα κατακάηκε Μάρτη μήνα η Σκόπελος, λόγω αμέλειας!Με το μυαλό στη στάχτη είμαστε!
Αν η θερμοκρασία του πλανήτη ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται, βάλτε την εικόνα του ήδη καμένου, του φλαμπέ που λένε και οι Γάλλοι, πόσο πιο πολύ θα επιβαρυνθεί!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Για τους επισκέπτες εδώ, ας δουν και αυτό
http://westpeloponnese.blogspot.com/
όπου υπάρχουν αρκετά άρθρα σχετικά με τη κλιματική αλλαγή στη πυρόπληκτη Πελοπόννησο.
Πρέπει να σρτέψουμε την προσοχή των αρχών όχι στα αντιπλημυρικά, αλλά στο πώς θα πλημυρίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα.
Για τους άρχοντες, όπως πάντα, πέρα βρέχει.!!..
Νάσε καλά.
Δημήτρης.