6 Απρ 2008

Γραφειοκρατία-Μολυβιάτης 1-0

Η εφημερίδα το 'Πρώτο Θέμα' έχει σήμερα, ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ταμείο αρωγής και για την διανομή της βοήθειας προς τους πυρόπληκτους.
Αναφέρει, (εν συντομία το παραθέτω) πως οι αρμοδιότητες έχουν γίνει 'μπαλάκι' ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας και Περιβάλλοντος) και στο ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Οι δράσεις της κυβέρνησης μοιάζουν να μην είναι συντονισμένες και η συνεργασία των δύο υπουργών(κ. Σουφλιά και κ. Αλογοσκούφη) απέχει απο το να χαρακτηριστεί αγαστή. Έτσι το 'ανάθεμα' των καμένων πολιτών πέφτει κυρίως στον κ. Μολυβιάτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, απο τον οποίο ζητούν να 'ανοίξει' τα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει άμεσα την διανομή της βοήθειας ύψους 170 εκατ. €, ως αποτέλεσμα της αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τους πυρόπληκτους.
Βέβαια ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος έχει τοποθετηθεί (απο τον πρωθυπουργό) εκεί ως διαχειριστής και ανέλαβε αυτη τη θέση χάρη στην εντιμότητα που τον χαρακτηρίζει και την ταπεινότητα του να μην επιδιώκει την παραμονή του σε υψηλά αξιώματα, δεν επιθυμεί να στοχοποιείται ως υπέυθυνος για την καθυστέρηση των ανακατασκευών (γι'αυτο και τον τελευαταίο καιρό παραμένει σιωπηλός και δεν προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις), αλλά ούτε και πιστεύει οτι ευθύνονται περισσότερο, οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σουφλιάς (το βρίσκω άκρως διπλωματικό, αλλά και πάλι κάποιος φταίει βρε παιδιά, πως να το κάνουμε, μήπως φταίει η φωτιά που μας έκαψε;).
Το γεγονός είναι οτι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόνο 200 αιτήσεις (επι του συνόλου 500 δικαιούχων) για επισκευεί κατοικιών, απο τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 50 και έχει ξεκινήσει η εκταμίευση χρημάτων για τους 20. Απο το σύνολο των περίπου 2000 πληγέντων στην Ηλεία, μόνο οι 150 έχουν καταθέσει αιτήσεις για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής των πλήρως κατεστραμμένων σπιτιών τους, εκ των οποίων ένας και μοναδικός δικαιούχος εισπράττει τμηματικά το δάνειο για το χτίσιμο.
Αναφέρεται βέβαια, οτι δεν πρέπει να αποδίδεται μόνο στον κρατικό μηχανισμό η όλη καθυστέρηση, αλλά και στο γεγονός οτι πολλές απο αυτές τις κατοικίες χρησιμοποιούνται ως εξοχικές και οι δικαιούχοι δεν ζούν στην Ηλεία, άρα αναμένεται και κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Θα προσθέσω οτι είναι τόσα πολλά τα έγγραφα τα οποία ζητούνται, απο τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αργούν να τα μαζέψουν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι αρκετές φορές 'σκοντάφτουν' και σε προσωπικές γραφειοκρατίες όπως είναι το ξεκαθάρισμα των κληρονομικών, που τις περισσότερες φορές μπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Εμένα πάντως, μου φαντάζει σαν μια καυτή πατάτα το θέμα, που όλοι θέλουν να αποποιηθούν την ευθύνη και την 'πετάει' ο ένας στον άλλον, πάντως σίγουρα δεν φταίει μόνο ένας, αλλά πολύ περισσότερο δεν φταίνε οι πληγέντες οι οποίοι ζούν το τελευταίο 8μηνο μέσα σε ένα κυκεώνα διαδικασιών, που περιλαμβάνει κατασχέσεις, ανεργία, υποσχέσεις και άδεια ταμεία!
Όλα αυτα είναι τα αποτελέσματα του δυσκίνητου κρατικού μας μηχανισμού, ο οποίος κινείται γρήγορα μόνο όταν 'ντοπάρεται' καλά (μιας που είναι επίκαιρη η 'ντόπα'), αν αναλογιστούμε πόσες φορές έχει σταθεί αναλγητικός παράγοντας η γραφειοκρατία, τότε θα δούμε οτι το πλόβλημα διαιωνίζεται και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.
Πάντως για οτιδήποτε διαβάζετε στις εφημερίδες, να το διασταυρώνετε πάντα, διότι μέχρι τώρα ελάχιστα άρθρα έχω δεί να είναι επαγγελματικά γραμμένα. Το συγκεκριμένο πολύ απλά επιβεβαίωσε τα όσα λαμβάνουν χώρα, θυμίζοντάς μας πως στην Ελλάδα εύκολα ξεχνάμε και εύκολα ασχολούμαστε με την επικαιρότητα, αυτη την εποχή είναι το Σκοπιανό, ακολουθεί το ασφαλιστικό με άκρως επίκαιρο το ντοπάρισμα της εθνικής άρσης βαρών και έπεται ο Ζαχόπουλος κατα ιδρωμένος.
Τα καμένα είναι σε δεύτερη μοίρα και αν δεν ήταν τόση μεγάλη η καταστροφή πιστεύω πως θα ήταν σε τρίτη και τέταρτη! Μερικά θέματα ομως δεν γίνεται να τα αφήνουμε στην άκρη διότι θα γίνονται σαν τα ηφαίστεια, θα φουσκώνουν μέχρι μια μέρα να σκάσουν και τότε ο σώζων εαυτόν...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: