29 Απρ 2008

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!....η εβδομάδα των Παθών δεν τελείωσε ακόμη!(φωτο/φίες)

Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους.
Αυτο το Πάσχα ήταν για τους περισσότερους μια συνεχής Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς Ανάσταση.
Και πως να γιορτάσεις εάν έχεις χάσει τους δικούς σου ανθρώπους;
Ψητά αρνιά δεν σουβλίστικαν παρά μόνο παϊδάκια στα κάρβουνα έτσι για το έθιμο, άντε και κανένα κοκορετσάκι!
Τραγούδια δεν ακούστηκαν, αλλά ούτε και χόρεψε κανείς.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και σίγουρα θα καταφέρει στους πιο πολλούς να γιατρέψει τις πληγές σε άλλους πάλι μάλλον οχι τόσο σύντομα.
Δυστυχώς κόσμος όπως άλλοτε δεν υπήρχε ο σημαντικότερος λόγος ήταν καθαρά πρακτικός αφού οι περισσότεροι δεν είχαν που να μείνουν. Το ερώτημα είναι γιατί όσοι είχαν να μείνουν και συνήθιζαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό δεν φρόντισαν να κατέβουν έστω και για το 3ήμερο; Αυτή είναι η υποστήριξη που δείχνουμε;
Οι λειτουργίες όλη την Μ. Εβδομάδα έγιναν αλλά φυσικά οχι στην ώρα τους, αφού ο ιερέας ανήκει σε άλλο χωριό (Άγιο Ηλία) και έπρεπε να βρίσκεται εκεί.
Για παράδειγμα την Μ. Τετάρτη έγινε το Ευχέλαιο το απόγευμα ενώ την Μ. Πέμπτη δεν είχαμε απογευματινή λειτουργία παρά μόνο το πρωί για την θεία κοινωνία.
Την Μ. Παρασκευή άρχισε η αποκαθήλωση στις 4.30μμ και η περιφορά του επιταφίου κατά τις 6.30μμ είμαστε πρωτοπόροι!πάντως έχει και τα καλά του, μπορείς να κάνεις την βόλτα σου και σε άλλους επιταφίους στα διπλανά χωριά!
Όσο για την Ανάσταση νομίζω οτι θα ζηλέψετε οι περισσότεροι!Ο λόγος; μα φυσικά γιατί εμείς φάγαμε πρώτοι την μαγειρίτσα απο όλους έσας! Το 'Δεύτε λάβετε φώς' ειπώθηκε στις 10.00μμ μέχρι τις 11 είχαμε τελειώσει και μαζευτεί στο αναστάσιμο τραπέζι!
Έτσι για να κάνουμε και λίγο την πλάκα μας. Αλλά όλα τα παραπάνω δεν είναι αστεία είναι απολύτως πραγματικά.
Την Κυριακή λοιπόν του Πάσχα είχαμε την τύχη να έχουμε καλό καιρό μέχρι το μεσημέρι και να προλάβουμε να φάμε. Μετά άρχισε ο κατακλυσμός! Πολλή βροχή, όπως επίσης βροχή έριχνε σχεδόν όλο το Μ. Σάββατο αλλά και την μισή μέρα την Μ. Παρασκευή. Από βροχή καλά πήγαμε, πιο πολύ Χριστούγεννα θύμιζε παρά Πάσχα!Τουλάχιστον χρειαζόταν. Παρόλαυτα έγινε και η λειτουργία το απόγευμα της Κυριακής, η Αγάπη.
Την Δευτέρα τ' Αϊ-Γιωργιού ετελέστει η λειτουργία το πρωί, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Άλλες χρονιές μετά την λειτουργία όλο και κάποιο γλέντι γινόταν φυσικά φέτος δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι.
Η μόνη ευχή που μπορώ να δώσω είναι του χρόνου να είμαστε στα σπίτια μας με καλύτερες συνθήκες, αλλά και πιο αγαπημένοι για να εορταστεί των γνωστό Πάσχα των Ελλήνων.
Πατώντας επάνω στον τίτλο θα μπορέσετε να δείτε μερικές φωτογραφίες, ενώ παρακάτω στα 2 βίντεο που ακολουθούν φαίνεται στο πρώτο η Ανάσταση και στο δεύτερο η περιφορά του επιταφίου στο χωριό.

1 σχόλιο:

τσότσος είπε...

Χριστός Ανέστη, Μαρία, υγεία, να χαίρεασαι την καταπληκτική οικογένειά σου!
Σας σκεφτόμαστε, νοερά είμαστε μαζί σας, δυστυχώς οι αποστάσεις και οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν χρόνο να εκδηλώνουμε πιο συχνά τη, δυστυχώς μόνο νοερή, συμπαράστασή μας...
Καλή δύναμη, κουράγιο, του χρόνου να είναι όλα πιο καλά!
Φιλιά πολλά
Άννη-Δημήτρης