8 Ιουν 2008

Σεισμός 6,5 R στην Ηλεία

6,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.30μμ σήμερα.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και οχι υποθαλάσσιος στην Ανδραβίδα Ηλείας και έγινε αισθητός σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος ακόμη και στην Αθήνα.
Ο σεισμός είχε διάρκεια και ένταση και τα αποτελέσματα του δυστυχώς εκτός απο υλικές ζημιές ήταν 1 θύμα στην Κάτω Αχαϊα και πάνω απο 15 τραυματίες. Δυστυχώς οι τραυματισμοί προήλθαν απο τον πανικό και μόνο, εκτός απο τον νεκρό τον οποίο καταπλάκωσε η στέγη του σπιτιού.
Επίσης εξαιτίας ζημιών στο οδικό δίκτυο κοντά στα Βραχναίϊκα Πατρών υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι, καθώς και στα χωριά Φώσταινα και Βαρθολομιό (τριμελής οικογένεια) κάποιοι. Στην Γαστούνη η κεντρική εκκλησία έχει κοπεί στη μέση και στην Ολυμπία ένα παλαιό σπίτι κατέρευσε. Γενικά αρκετά παλαιά λιθόκτιστα σπίτια έχουν καταρεύσει και πέτρες και βράχια έχουν πέσει στους δρόμους.
Με λίγα λόγια οι δυο νομοί Αχαϊας και Ηλείας είναι αυτοί που επλήγησαν άμεσα.
Τώρα όσον αφορά την Μάκιστο και τα περίχωρα, ευτυχώς για ακόμη μια φορά βγήκαν αλλώβητα και απο αυτόν τον σεισμό. Τα σπίτια είναι όλα σε πολύ καλή κατάσταση αλλά περαιτέρω πληροφορία για τους περιφεριακούς δρόμους και τυχόν κατολισθήσεις, δεν υπάρχει ακόμη.
Να σημειωθεί πως αναφέρθηκε απο τους σεισμολόγους οτι είναι ο μεγαλύτερος σεισμός στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι αρκετοί και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα ίσως να μην έχει πραγματοποιηθεί ο κυρίως μετασεισμός όπως ανέφεραν σεισμολόγοι.
Οι συμβολές που δίνονται για τις πρώτες ώρες είναι να μην υπάρχει πανικός και να παραμένουν σε απόσταση απο τα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: