1 Οκτ 2007

"Η αρχή είναι το ήμιση του παντός...."

Μπήκε και ο Οκτώβρης, έγιναν και οι πρώτες πλημμύρες στην Βαρβάσαινα, άρχισαν οι πρώτες πίο έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Το σαββατοκύριακο ήταν ηλιόλουστο κάτω αλλά , γκρίζο στις ψυχές μας.
Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από εκείνη αποφράδα ημέρα και είχαμε τα 40ήμερα για τις ψυχές των παιδιών και ενηλίκων που χάθηκαν, όπως θα πώ για ακόμη μια φορά, άδικα. Η ζωή όμως συνεχίζεται και τα παθήματα πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, άρα και ο θάνατος αυτών των ανθρώπων να γίνει παράδειγμα και να αρχίσει ακόμη και "κατόπιν εορτής" μια εκπαίδευση για την ενημέρωση των πολίτων σε όλη την Ελλάδα για το τι πρέπει και πως πρέπει να αντιδρά ο πολίτης σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, προς αποφυγήν χειροτέρων γεγονότων.
Ο πανικός μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει, η ψυχραιμία είναι αυτή που σώζει. Ας γίνει η αρχή για να έχουμε και συνέχεια, όπως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά έργα(απόφραξη των ρεμάτων και ποταμιών), όπως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τα τοπογραφικά έργα για την κατασκευή των πρώτων σπιτιών, όπως έχει αρχίσει η προσπάθεια για ζωή ξανά.
Με τη λογική και την ψυχραιμία, βουτώντας την γλώσσα στο μυαλό πριν εκφραστούμε και με την κοινή συσπείρωση θα γίνει δυνατό το αδύνατο, υπομονή, δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στα επόμενα εμπόδια που θα εμφανιστούν, αφήνοντας πίσω τις μικρότητες, αντιδικίες, βγάζοντας τις παρωπίδες από την σκέψη μας.
Καλό μήνα και καλή μας συνέχεια λοιπόν, είναι μακρύς ο δρόμος!

2 σχόλια:

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ελαιουργικής, κ.κ. Σφακιωτάκης από το ΑΠΘ, Χανιωτάκης από το Δημόκριτο και Ποντίκης, Γεωπόνος, επισκέφθηκαν χθες τα γραφεία της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας.
Συνέστησαν στα επικλινή εδάφη της περιοχής, να γίνει σπορά ψυχανθών και κριθαριού, ως πρώτο αντιδιαβρωτικό μέτρο, οι οποίες ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή στο μέλλον.
http://www.paseges.gr/dynamic/contentLoader/showContentObject.jsf?contentObjectId=64a606b0-b9c0-448d-bbd2-d7c93efbdb92&topicId=1
Προκειμένου να μην υπάρξει από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη επιβάρυνση των εδαφών, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Ηλείας κρίνουν αναγκαία τη σπορά των καμένων εκτάσεων των οποίων τα εδάφη είναι από ελαφριάς έως μέσης σύστασης, κατά προτίμηση με μίγμα κριθής και βίκου.
Το μίγμα κριθής και βίκου:
-Συμβάλλει στην αντιδιαβρωτική προστασία των εδαφών κυρίως στην περίπτωση ήπιων βροχοπτώσεων με το πλούσιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται.
- Εμπλουτίζει το έδαφος σε άζωτο μέσω της διαδικασίας της αζωτοδέσμευσης στο ριζικό σύστημα των ψυχανθών, καθώς και σε οργανική ουσία μετά την ενσωμάτωση την άνοιξη.
-Στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί, αφού προστατευθούν οι αναβλαστήσεις στα ελαιόδεντρα, να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, αντικαθιστώντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους δασικούς βοσκότοπους, όπου απαγορεύεται η βόσκηση.
-Εναλλακτικά μπορεί, εάν αντί βίκου χρησιμοποιηθεί κτηνοτροφικό μπιζέλι, να ενσιρωθεί το χόρτο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11824&Itemid=32
Όλα τα προηγούμενα επιβάλλεται να γίνουν κατεπειγόντως με αεροπλάνα και στα καμμένα δάση, ώσπου να συγκεντρωθούν σταδιακά πολλοί δασικοί σπόροι για επόμενη σπορά.
Όποιοι καθυστερούν τις σπορές δε νοιάζονται για τις συμφορές που μπορεί να ακολουθήσουν, οπότε γιατί να μην τους παρακάμπτουμε;

makistos είπε...

εντυπωσιακά ενδιαφέροντα τα σχόλια σου!θα μπώ στα αντίστοιχα site να το ερευνήσω! Σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων!