5 Δεκ 2007

Κατολισθήσεις η επόμενη μέρα...

Η επόμενη μέρα φυσικά βρήκε το χωριό σε καλύτερη μοίρα και ευτυχώς με εσκαφτικά και άλλα μηχανήματα να ενεργούν προς αποκατάσταση των χθεσινών.
Βέβαια εκτός απο τη Μάκιστο είχαμε και κατολισθήσεις και σε άλλα χωριά του Δήμου, όπως Ξηροχώρι, αλλά και στον Δήμο Σκιλλούντος στα χωριά Πλατιάνα Γραίκα κ.α

Ωρες αγωνίας ζουν από χθες οι κάτοικοι στους Δήμους Ζαχάρως και Σκιλλούντος Ηλείας, καθώς μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές πλημμύρες.
Σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον Μάκιστο, στο Πρασιδάκι, τη Μηλέα και το Κάτω Ξηροχώρι Ζαχάρως.
Σοβαρή είναι η κατάσταση και στα χωριά του Δήμου Σκιλλούντος, καθώς λάσπες και φερτά υλικά μπήκαν χθες ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών και πολλοί, κύριοι δρόμοι -από αυτούς που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους, έκλεισαν για πάρα πολλές ώρες. Κατεστραμμένο από τις κατολισθήσεις είναι σε πολλά σημεία και το αγροτικό δίκτυο. Μηχανήματα από τους δύο δήμους αλλά και από τη νομαρχία παρέμειναν στις πληγείσες περιοχές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας μάχη για να ανοίξουν τους δρόμους και να καθαρίσουν χείμαρρους, ρέματα και ποτάμια.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα αποκλεισμένος παρέμενε ο Μάκιστος. Το χωριό αποκλείστηκε λόγω των έντονων κατολισθητικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες των μηχανημάτων του δήμου και της νομαρχίας. Από τις καταπτώσεις βράχων αλλά και από τα φερτά υλικά έφραξαν οι οχετοί και η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Στη Μηλέα «φρακάρισε το κεντρικό κανάλι» και τα νερά πέρασαν πάνω από το γεφύρι. «Οριακά προλάβαμε το χωριό που κινδύνεψε να ταφεί κάτω από τόνους λάσπης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Ν. Μπηλιώνης. Στο Πρασιδάκι μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση μετατράπηκε σε λίμνη, ενώ λάσπες και φερτά υλικά απέκλεισαν το δρόμο προς το Κάτω Ξηροχώρι.

Στο Δήμο Σκιλλούντος
Από τις έντονες χθεσινές βροχοπτώσεις δοκιμάστηκε και ο ορεινός όγκος του Δήμου Σκιλλούντος. Στον Γραίκα και στην Πλατιάνα τα φερτά υλικά από τις καμένες περιοχές μπήκαν ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών. Το οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρότατες ζημιές παρά τη συνεχή προσπάθεια που κατέβαλλαν οι χειριστές των μηχανημάτων του δήμου. Οι δρόμοι από τη Φρίξα προς τα Καλυβάκια και προς το Πλουτοχώρι, αλλά και ο δρόμος από Διάσελα προς τον παραποτάμιο παρέμειναν κλειστοί. Πολλές είναι οι ζημιές και στους αγροτικούς δρόμους. Στα χωριά της περιοχής οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές μετατράπηκαν σε λίμνες με λάσπη.
Στο Πλουτοχώρι οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο ποταμός Αχέροντας (ή «Κόβιτσα», όπως τον λένε οι κάτοικοι της περιοχής) υπερχείλισε και τα νερά μπήκαν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ομως ο μεγάλος φόβος των κατοίκων της περιοχής -όπως λένε- είναι ο ποταμός Αλφειός.
«Τα μάτια όλως μας είναι στραμμένα στο ποτάμι», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος και πρόσθεσε ότι υπάρχει φόβος πως αν συνεχιστεί η βροχή το ποτάμι να μην αντέξει. (πηγή Μάκης Νοδάρος www.enet.gr)
Το καλό με τη Μάκιστο είναι οτι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο θα έλεγα το πέτρινο υπέδαφος της. Το κακό έρχεται οτι η γύρω περιοχή και τα πιο πολλά χωριά έχουν σαθρό υπέδαφος και αυτό φάνηκε και σε εμάς χθές που έκλεισε ο δρόμος. Η προσπάθεια θα έλεγα απο εδώ και πέρα πρέπει να είναι τιτάνια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: