8 Δεκ 2007

Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

8 Δεκεμβρίου σήμερα, ηλιόλουστη μέρα, συνήθως μέρα για ψώνια για τους περισσότερους. Αλλά κάτι το διαφορετικό συνέβει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Γιαννιτσά και Βόλο καθώς και σε 90 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε συλλαλητήριο, με σύνθημα «Να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», καλούσαν τους κατοίκους της Αθήνας εδώ και μέρες, για σήμερα στη μια στο Σύνταγμα, οι εκπρόσωποι 102 Κινήσεων πολιτών, περιβαλλοντικών και επιστημονικών οργανώσεων και συνδικάτων. Αφορμή είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής (8 Δεκεμβρίου) αλλά και η παγκόσμια σύνοδος του ΟΗΕ για το θέμα, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μπαλί.
Και όντως κόσμος πήγε είδε και απήλθε, ελπίζω αν απήλθε όχι μόνο με σκέψεις αλλά και με ενέργειες στο μυαλό του τις οποίες θα ικανοποιήσει απο εδώ ακισ το εξής.
Τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως διατυπώνονται από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων, είναι:
• Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή.
• Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
• Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
•Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων. (πηγή www.skai.gr
)
Γιατί όλοι πρέπει να συμβάλλουμε απο τη στιγμή που είμαστε μια απο τις χειρότερες χώρες σε εκπομπές CO2, αλλά πλέον με καμένη έκταση εκατομμυρίων.
Καλές λοιπόν οι διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις αλλά επιπλέον να φροντίσουμε όλοι μας έστω και απο εδώ και πέρα να συμβάλλουμε ενεργά στην αλλαγή των δικών μας 'κακών' συνηθειών! Αφού και το ίδιο μας το κράτος δεν φροντίζει να είναι πιο υπέυθυνο απέναντι στις υποχρεώσεις του στο περιβάλλον και σε εμάς τους ίδιους, το έδειξε εξάλλου με το πόσο 'σηματική' θεώρησε την παγκόσμια σύνοδο στο Μπαλί.
Είναι υποχρέωση όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: